Zoneterapi til baby'er og små børn er meget udbredt og en velegnet behandlingsform til blandt andet kolik og mellemørebetændelse.
Baby zoneterapi mod kolik
Mange forældre oplever at deres spædbarn i løbet af den første tid har ondt i maven og ikke kan trøstes. Det er en stor belastning, når man nat efter nat ikke får sovet, fordi barnet græder og man føler en afmagt ved, at man ikke kan hjælpe og trøste barnet.
Man taler om kolik, når et spædbarn - dagligt eller næsten dagligt og ofte på samme tidspunkt 1-2 gange i løbet af døgnet - græder utrøsteligt gennem flere timer.
Kolikanfald kommer typisk i løbet af de første 3-4 uger af barnets levetid. Under anfald skriger barnet højlydt i nogle timer, det er helt utrøsteligt. Det kan også typisk ses ved at barnet trækker fødderne op under sig. Afføringen er som regel helt normal, og barnet har ikke feber. Oftest vil det gå over af sig selv omkring 3 måneder – det er også derfor det kaldes tremåneders kolik. Op til 15% af alle spædbørn har perioder med kolik.
Barnet behøver ikke at have decideret kolik, for at zoneterapi hjælper mod fordøjelsesproblemer. Når barnet begynder at spise, skal hele fordøjelsessystemet til at fungere. Der går noget tid inden tarmbakterier og fordøjelsessafter fungerer som de skal. Derfor dannes der luft når et tarmsystem, der ikke er fuldt udviklet skal fordøje modermælken, og fordøjelsen bliver dermed ufuldstændig.
Det er tit det der gør, at barnet har ondt i maven og får skrigeture.
Hvordan foregår Baby zoneterapi behandlingen?
Man kan godt gøre noget selv. Børn med kolik falder ofte lidt mere til ro, hvis de bliver båret omkring på armen og mærker varmen fra den voksnes krop. Det hjælper som regel også at rokke dem lidt frem og tilbage i vuggen. Massage af barnets mave kan også hjælpe på symptomerne. Når man masserer, bør man føre hånden rundt med uret, fordi det er den vej, tarmindholdet bevæger sig i tyktarmen inde i barnets mave, og ved massagen stimulerer man barnet til at komme af med tarmluften.
Kan man ikke selv afhjælpe problemet, kan zoneterapi hjælpe i langt de fleste tilfælde.
Selve behandlingen foregår principielt som en normal voksen zoneterapibehandling, som beskrevet under siden Zoneterapi.
Da spædbarnet er lille, behøver den ikke så lang en behandling, og derfor tager det normalvis cirka en halv time. Allerede efter de første behandlinger vil man opleve en forskel, men normalt skal man forvente flere behandlinger før det er helt væk.
Langt de fleste spædbørn kan godt lide at få zoneterapi, og reaktionen på det er som oftest træthed. Men der er også tilfælde hvor barnet reagerer under behandlingen, eller efter, med uro, en ekstra kraftig skrigetur eller hyppige afføringer.
Det er barnets fordøjelsessystem der arbejder, og det går over igen.
Baby zoneterapi mod mellemørebetændelse
Mellemørebetændelse er en meget almindelig sygdom hos børn fra 6 måneder til 3 års alderen. Sygdommen forekommer især som en komplikation til forkølelse. En forbindelse mellem næsen og mellemøret fungerer som ventil, så trykket i mellemøret kan reguleres. Ved forkølelse, influenza eller betændelse i næse og svælg hæver slimhinderne, så ventilen lukker. Derved kan mellemørebetændelse opstå.
I lettere tilfælde er der kun fornemmelse af propper og lette smerter i øret. Ved sværere tilfælde er smerterne betydelige, og barnet græder ofte utrøsteligt. Ved de sværeste tilfælde er der høj feber. Det er typisk, at smerterne er værst om natten, når barnet ligger lavt med hovedet.
Hos nogle børn sprænger trommehinden, og materie - eventuelt blandet med blod - flyder ud af øregangen. Når materien flyder ud af øret, har barnet helbredt sig selv. Hos næsten alle børn vil hullet lukke af sig selv i løbet af få dage, uden at hørelsen tager skade.
Der er behandlingsformer og ofte i svære tilfælde vælger lægen at lægge dræn ind.
Et rigtig godt alternativ kan være zoneterapi, så man kan undgå dræn. Det foregår på samme måde som tidligere beskrevet under afsnittet omkring behandling af kolik.
Både ved kolik og mellemørebetændelse har baby zoneterapi den gode effekt for barnet og forældrene, at de får deres nattesøvn tilbage.